2005-10-13

Saliva

Storhandlade i går. Tänker koka bönor enligt ilvas recept och köpte därför en kruka med salvia.
I morse när jag kom upp, hängde den över krukkanten och hälften av bladen var redan bruna. Jag hade gett den en skvätt vatten i går kväll, men tydligen ville den ha mer än så.
Hur ska man behandla de färska örterna för att de ska hålla längre än ut ur affären? Framförallt när det är färska kryddor som man bara använder några blad av per gång, det blir ju dyrt när man måste köpa en ny kruka varje gång.

Läser om salvia att det har anväts i århundraden för att stimulera koncentration, intelligens och minne. Den är dessutom antiseptisk, antiinflammatorisk och antibiotisk!
Man blir frisk och smart mao...
Man kan gurgla med salivate om tandköttet är irriterat, om man har munsår eller halsont. Bladen kan gnidas på myggbett eller brännässlesår, för att lindra sveda och klåda.
Praktiska små blad, det vore ju synd om en så bra ört skulle vissna bort.

Lyckades dränka in salvian, så den återhämtade sig lite och håller kanske några dagar. Nu får jag leta efter fler recept med salvia, kanske något med kyckling, köpte nämligen det också i går. Tänkte göra något helt annat med kycklingen, men man får väl anpassa sig.
Är det någon som har ett bra förslag på vad jag ska göra med all min salvia, innan den vissnar, så hör av er.
(Jag kanske skulle blanda den med granatäpple, som jag skrev om innan...)

7 kommentarer:

rita sa...

Salvia är ju en god krydda, så det kan du väl ha i det mesta. Torka i ugnen, så har du nytta av bladen länge!

Humlan sa...

Rita! Tack för tipset, men jag vet inte om det går eftersom min (gas)ugn har en min-temp på 140 grader. Jag får väl exprimentera...

Batbut sa...

Följer upp mitt eminenta vattentemperatursråd med ytterligare ett; torka den! Antignen i ugnen som Rita säger elelr så lägger Du den mellan papper och torkar den. Ex.vis brukar jag plocka färsk basilika hos syrran. Låter bladen ligga i en skål i fönstret och de fungerar lika bra torkade som färska.

Humlan sa...

Batbut! Det ska jag göra! Både med salvian och med det som är kvar av basilikan. Den ser inte heller ut som den vill vara med så länge till.
Inte i kväll, men i morgon ska jag ha kryddtorkardag... (det är ändå blomskötardag, så det passar ju bra)

Batbut sa...

5:an är klar nu, har börjat pinga Batbutstory om Du vill hålla koll på den

Ilva sa...

Ja det ar en bra ide att torka dem! Inte for att jag vill 'promote' migsjalv men det finns ett pasta recept hos mig med mandel o salvia, Batbut har gjort det. man behover en del salvia dar. O salvia gillar inte for mycket fukt! Kom ju hit for att tacka dig for dina fina ord i kommentaren-tack Humlan!!

Humlan sa...

Ilva; Du får "promota" dig själv hur mycket du vill här hos mig! Jag använder ju dina recept.
Hade tänkt kolla dina recept idag, nu ska jag gå in på pastareceptet direkt. Tack för tipset.