2005-10-14

Hoya chloranthaHär är blomman som är angripen av spinn (ohyra) men som blommar och blommar ändå.

Har klippt ner den ganska mycket idag och helt enkelt klippt bort blad som ser angripna ut, hoppas det hjälper.

Visst är den fin!

15 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

oerhört vacker.. och fint fotad..blir nästan sugen på krukväxter.. men den vägen har jag vandrat förut.. jag har bara omvårdnadskapacitet för barn ELLER växter.. det vore ju synd om barnen var dem som inte klarar sig...fniss..

Humlan sa...

Tack, lånade kamera och dokumenterade mina blommor (och humlan) för ett tag sedan. Inte riktigt nöjd med kameran, så jag letar vidare efter "min" kamera.
Låt du barnen växa upp i lugn och ro, sedan kan du satsa på blommor igen...
Själv höll jag på att slänga blomman idag när jag såg att spinnen fortfarande lever. :-(

Batbut sa...

Säger som Grodan, antingen vårdar jag barnen eller blommorna. Jag valde barnen *S*

Humlan sa...

Bra val!
Var sak har sin tid, nu är barnens tid för er...

Mamselamsen sa...

Jag har inga barn hemma att vårda, om man inte räknar Ebba förståss. Men jag vårdar inte mina växter speciellt ändå. Dock gör Ebba sitt bästa för att ovårda dom. =)

Humlan sa...

Men Mamselamsen, ingen vårdar bloggen som du...

Bloggkossa sa...

Jättefin är den! Och nu kom jag ihåg, visst var det du som varnade mig för "hoya-sjukan" en ggn i tiden på min blogg? Som Nita menar jag? Du hade hoyor överallt om jag inte kommer ihåg helt fel?
(Hoppas du får bort ohyran!)

Humlan sa...

Jodå, mamma mu, det var jag som varnade dig! Jag har ändå bara ca 15, det är många som har över 100, så jag är ganska lindrigt drabbad.

Mifflan sa...

Wow, den var snygg!
Du kan skicka lite av det bortklippta till mig. Maken - familjens biolog - är en så'n där hoyafantast.

Humlan sa...

Tyvärr mifflan, jag har slängt allt bortklippt, det var ju småkryp på bladen. Har ett rotat skott, som jag råkade bryta av i somras, men det är också angripet...

Har biologen något bra tips när det gäller spinn, så, snälla, hör av dig!

Rita sa...

Ser ju ut som en slags "porslinsblomma" det där? Det finns ju bra medel mot spinn i blomsterhandeln. Annars är det grönsåpavatten som gäller! Bra det åxå!

Humlan sa...

Jodå Rita, det är en porslinsblomma. (Men inte den klassiska sorten H carnosa)

Att hitta medel mot just spinn, är svårt. Någon blomsamlare sa att såpvatten gör ohyran ren, kanske halkar dom av blomman, men lever gör dom forfarande... ;-)

rita sa...

Å nej då,, det gäller bara om du sprayar med såpa,, doppa hela växten, med jord och allt, krukan åxå,,, sen får du spraja ett par gånger. Det finns ett särskilt, trädgårdsgrönsåpa! Men det finns bra, effektiva medel mot just spinn i handeln!
Jag såg att det var den blomman!

Bloggblad sa...

Jag har en gammal gammal porslinsblomma, för det är väl samma sak? Snodde ett skott från svärmor för sådär 20 år sen, hos henne blommade den med rosa blommor, men hos mig har den tjurat i 20 år.

Humlan sa...

Ja, det är en porslinsblomma. Den du beskriver är förmodligen den "gamla klassiska" Hoya carnosa, den finns i olika varianter, med olika färger och mönster på bladen. Om den inte blommar, försök att flytta den till ett annat fönster.