2006-05-10

Uti spenaten

Idag har asfaltshumlan lämnat bakgårdens tulpanprakt, trots att de slog ut i dag.

Vissa kom svävande mot en över asfalten när man kom ut...
Men jag har tänkt mig att ha något annat i mina krukor,

Så, istället åkte jag ut till den riktiga, frodiga vårgrönskan, där fåglarna vrålar i träden,
och blommorna sprider både dofter och lukter...
Där köpte jag mig doftande grönska av annat slag.
Jag köpte örter, att sätta i krukor på bakgården och sedan, förhoppningsvis, ha i till maten i sommar.
Dessutom en pall /knäskydd och lite bambupinnar. Pallen är i plast, stadig att sitta på i trädgården när du plockar bär eller liknande. Vänder man den sedan uppochner så kan man stå på knä på den, på en mjukare kudde som ska vara lite snällare för knäna. Dessutom handtag när man sedan ska resa sig upp igen... Jag skulle nog behöva en själv (om jag hade trädgård!) men denna ska ges bort i present.
Med pallen, örtkrukor, 120cm bambupinnar och lite annat från mataffären, skulle jag sedan resa med tunnelbanan, i rulltrappor och rullband och ut på smala trottoarer...
Jag tror inte att jag mejade ner någon, men det var tur att det inte var rusningstrafik!
Så, om jag hittar lite ny kraft blir det plantering i kväll...

12 kommentarer:

londongirl sa...

Har du balkong att ha dina växter på? Jag räddade den lilla porslinsblomman från Dalarna förra helgen. Den hade fått en liten blomma. Så söt , men säkert bara en vanlig sort. Måste nog hänga den i taket för den är ju giftig för mina knaskissar!

Humlan sa...

Inte en balkong, men vi är några grannar som odlar lite växter och kryddor samt ställer ut våra krukväxter på gården på sommaren. Man får ju alltid tänka på att det man har där ute kan "få fötter" men det har inte hänt på gården, däremot har jag blivit av med några krukväxter som har stått i fönster i trappan (sval vinterförvaring).

Jag är lite nyfiken på din porslinsblomma, kan du inte ta en bild på den? Skicka den till mig om du inte vill lägga ut den på bloggen. Många hoyasamlare har katter, dom brukar inte tugga på blommorna, (bara leka med namnskyltar och knuffa ner krukorna från fönsterkarmen...*s*) Men dina små knaskissar verkar ju inte ha riktigt sunt blomförnuft... glömde kattmamma lära dom vad man inte ska tugga på?

londongirl sa...

Ska försöka få till en bild. Ja knasig liten kisse som tuggade på Påskliljan har väl gjort mig lite "hönsmammig" vad det gäller det här. Har aldrig haft problem med sånt förut tills den här lilla Trasseltassen kom in i mitt liv. Ska jag ta bilder både på blad och blomma? Jag har faktiskt tagit några skott av den första gången jag var uppe....trodde inte den skulle överleva. Men den gör det. :)

Anonym sa...

Vilken bild! Du ska bli fotograf på heltid om det går?

Humlan sa...

Tack Anne-Maj!

Londongirl; När jag skrev mamma, menade jag kattmamman, djuren lär ju sig av de vuxna och deras beteende.
Jag vill gärna ha bilder på blommor och blad, gärna ung. storlek på dem också. Men jag är ingen specialist, så det är rena turen om jag vet vad det är...

Bloggblad sa...

Bra tips... om jag går nära tulpanerna och fotar så syns inte fjolårsriset...

Humlan sa...

Kul att jag kan ge något sådant också, men det kan bli roliga kontraster mellan blommor och ris/asfalt...
Jag lär mig mer och mer att ta olika vinklar, gå nära, skärma av... roligt och med digitalkameran ser man snabbt resultatet.

londongirl sa...

Suck! Blomman har ramlat av.....får vänta på nästa knopp som slår ut innan jag fotogrferar. Den kanske fick för lite vatten? Den var himla söt innan den ramlade av i alla fall. Är de svårskötta de här eller? Vatten, fönsterläge osv? Tips mottages tacksamt!

Humlan sa...

Londongirl; Vilken färg var det på blomman? Hur ser bladen ut, färg, fläckar, storlek?
Hänger den eller klättrar den? (klättrar av sig själv eller uppfäst?

londongirl sa...

Blommorna var i klasar, vita med röd/rosa i mitten. Små gröna blad,inga fläckar, spetsiga. Den klättrar defenetivt inte. Hänger mer....Finns det såna som klättrar av sig själva?

Humlan sa...

Londongirl; Jag tror att det kan vara en Hoya bella. Titta på hemsidan
http://www.myhoyas.com/Hoya%20bella%20SV.htm
där ser du blommorna och klickar du sedan på länken, (blomman efter texten) så ser du bladen också.
Du kan läsa allmänt om Hoyor och skötsel på sidan
http://www.odla.nu/artiklar/hoya.shtml
där du också ser bilder på andra hoyor.

londongirl sa...

Du har nog rätt! En Bella tror jag med...ska kolla sen igen när en ny blomma kommer. Men vad många olika det finns! Jättefina....hm de här kan man ju bli fast för också. Har du många?