2006-05-11

Hoyor


Som svar till Londongirl som undrade om klättrande Hoyor.
Visst kan en Hoya klättra, denna snurrar runt allt den hittar, andra får man fästa upp.
Många växer uppåt men fäster sig (snurrar runt) när dom får tag på något.
Vissa slutar växa om man binder dom på en båge så att toppen kommer nedåt (har jag hört).
Andra kan man fästa upp, men gör man inte det så hänger dom.

Hoyan på bilden är en Hoya pubicalyx "Royal Hawaian Purple". Det finns ganska många pubicalyx, som det kan vara svårt att skilja på.
När den står ljust och soligt kan den få dessa röda blad, fläckar har den alltid (mer eller mindre).
Det kan dröja ganska länge innan den blommar, men med de vackra, dekorativa bladen och den mörkbrun-röda stammen är den dekorativ som den är.
Jag har inte fått min att blomma än, det är ett skott som precis har börjat växa, men det blir spännande att se hur mina blommor blir. Jag har sett dem på bild, men inte i verkligheten, och de verkar skifta mycket.

Till din nästa fråga, Londongirl; Jag satte skotten till min 21:a Hoya i vatten i går. Ingenting mot de samlare som har flera hundra!

22 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

otroligt mycket kunskap i en liten humla... häftigt..

londongirl sa...

21 stycken är ju många! Om det är en Bella är den väl vanlig? Vi har något på mitt jobb som liknar den på bilden, men den blommar inte. Ska kanske binda upp den så att inte topparna är vända neråt.Nu till en fråga till (om du orkar?) Jag har satt skott i vatten från min eventuella Bella. Är det lätt att få rötter på dem? Gör du så eller sätter du dem i jorden direkt?

londongirl sa...

Jag såg att du satt dem i vatten nu ...Jag blev så ivrig när jag tyckte jag kände igen denna bilden också från jobbet så jag missade det först. :)

Humlan sa...

Tack Grodan!
Londongirl; Det går att sätta skotten i vatten, i fuktig vitmossa (INTE sådan man har adventsljusen i!!!) eller direkt i jorden med en plastpåse över. Jag har provat alla, och det brukar fungera. Jag har ingen bella, men en H. wee-bella som liknar den. Jag köpte en lång ranka, skar den i 3-4 cm långa bitar och satte dem i jorden med en plastpåse över.
Vet du hur ett skott ska se ut? (Det är samma på alla blommor/växter)

Humlan sa...

Det är olika hur mycket sol /ljus de vill ha, de flesta växer i djungel, de klättrar/hänger i träden, där är det oftast vandrande skugga men ganska ljust.
Om inte växterna vill blomma brukar samlarna flytta dem från ett fönster till ett annat för att få olika vädersträck och olika mycket ljus. Jag har bara söderfönster, så jag har inte så mycket att välja på.

Det finns ju de som gärna vill hänga, jag brukar fråga den som säljer skotten, eller leta på nätet (men då vet jag ju vilken sort det är), annars får man testa vad den verkar vilja.
Jag har precis släppt ner en av mina krukväxter som inte verkade vilja klättra, vi får se om den trivs bättre hängande...

londongirl sa...

Jaha du Humlan! Det var mycket att lära. Jag börjar bli mer och mer fascinerad av det här släktet. Min lilla eventuella Bella verkar i varje fall vilja hänga för den fick ju en blomma när den hängdei Dalarna. Nu ska jag hålla utkik efter fler knoppar. Tack för all info! :D

Humlan sa...

Jo, det glömde jag ju att skriva, bellorna vill hänga! De säljs ibland uppbundna i affärerna, men de vill hänga! (Det är i allafall vad jag har lärt mig!)

Nu har jag skrivit så mycket om Hoyor i kväll, så man kan nästan tro att jag kan något. Jag är nybörjare på dem, men har ju tränat på andra krukväxter ganska länge...

Cornelia sa...

Kära humla, jag lyckas inte med växter alls. Kan du ge mej något råd om en tålig nybörjarblomma vore jag tacksam. Helst inte kaktus.

londongirl sa...

Nej lilla Humla det är JAG som är nybörjare inte du! Här är intresset väckt för Hoyor helt klart. :D

Humlan sa...

Cornelia; Jag funerar lite...
vill du ha grön växt eller blommande?
vilket vädersträck /hur ljust ska den /dom stå?

Londongirl; Bland Hoyasamlarare är jag nybörjare, jag kan mycket om krukväxter och ändå har jag massor kvar att lära! Det är det som gör det så kul! Roligt om du också blir nyfiken på dem. Jag är med i Hoyasällskapet, där får jag lära mig massor. Titta på deras hemsida om du vill;
http://swedishhoyasociety.com/

Batbut sa...

Säger det igen, Du ska nog bli Trollfamiljens personlige trädgårdscoach här ute i Trollskogen. Är Du dyr?

Humlan sa...

Trädgård är så mycket större än krukor... och mycket mer att lära sig... Hmmm...

The Pale Green Woman sa...

De där hoyorna verkar luriga, de verkar liksom beroendeframkallande? Har en kompis som är lika hoya-förtjust som du, hon smugglade med sig allihopa när hon flyttade utomlands ...

Bloggblad sa...

Tack för svar längre ner. Jag har inte bytt jord på flera år. Men den står rätt mörkt. Kanske lite näring. Hm... det var nog väldigt länge sen....

londongirl sa...

Hm....näring ja, det kanske behövs så att det kommer en ny knopp?

Humlan sa...

PGW; Man kallar det HoyaNojja... välkänd sjukdom som lätt smittar!

Bloggblad; Fördelen är att de vill ha lite trångt om fötterna (men lite jord måste de ha ;-)), men ge lite näring (jag brukar ge svag lösning i varje vattning, det har kommit nya rön om näring).

Londongirl; Lite näring och vattna - låt torka lite (inte snustorr) - vattna. När knopparna kommer ökar du vattningen lite. Jag är ganska snål med vatten, straffet är utebliven blomning!

Cornelia sa...

Jag har både soliga och skuggiga fönster, mest soliga. Tycker om både gröna och blommande.

David sa...

Jag har två otroligt fina hoyor som jag tagit över av någon för många år sen. De har tyvärr inte blommat på ett tag, vet inte varför, de verkar må bra och brukade blomma oftare. Dessutom älskar jag verkligen palmer och har en stor palm, men den växer inte som den ska nu när det är vinter, är det nån som har erfarenhet av hur man får de överleva? Fler och fler blad torkar, är det ljuset? Jag har skaffat en extralampa till den nu.

David sa...

Tack för ditt svar på min blogg. Precis som du skriver tror jag att extra belysning är en del, jag har införskaffat ett lysrör för blommor, hoppas att det ger resultat. Det är nog lite för torrt och varmt, och jag sprutar vatten på palmen, men det räcker nog inte. Jag har misslyckats för med palm, just på vintern får de problem.
Visst måste du prova riktigt grönt te, lägg ut lite extra pengar nån gång och köp ett te av högre kvalité, jag kan hjälpa dig välja om du vill, det är värt det! Sen är beredningen verkligen viktig.
Det här teet t.ex. är ett bra te i rätt prisklass http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1457

Humlan sa...

David, jag har läst lite i en bok om palmer, och jag kan inte se annat än att du gör rätt! Jag hittade boken på trädgårdsmässan ett år, där var en förening för palmodlare med, kommer inte ihåg vad de heter, men om du är intresserad kan du säkert hitta dom på webben.

Jag köpter oftast mitt te i Gamla Stan (http://teokaffe.se) och har just testat en högre kvalité på Tie Guan Yin (som är en favorit sedan en tid)och tidigare provade jag Gen Mai Cha (första gången tyckte jag att det smakade rostade rispuffar! ;-) ) Jag gillar att gå någonstanns där jag kan fråga och få tips om vad jag ska testa. Affären är en gammal favorit sedan många år, men tidigare har jag mest köpt svarta teer.

David sa...

Hoppas palmen överlever, det ska nog gå får vi hoppas, man kanske skulle köpa en palmbok, ingen dum idé.Tack för tipset! :)
Tie Guyan Yin är ett bra te, när det är lite högre kvalité, kika efter gröna som kostar lite mer. Lung Ching är ett bra te, Tai Ping Hou Kui är ett bra te, men det finns massor, men man måste betala lite mer. Ibland kan man dock ha otur, finns även dyrare gröna teer som verkligen inte smakar speciellt bra.

Humlan sa...

Det är lite därför som jag går till en affär och frågar, för att få tips om vad som är gott och vad som kan passa mig. Att lära sig te är lite som att lära sig vin, man tar ett steg i taget när man utvecklar sin smak.
Även om jag betalade 85kr/hg (tror jag) för det Tie Guyan Yin som jag har nu, så är det ju inte dyrt jämfört med vin, och det är ju så drygt! Både för att det behövs så lite och för att man kan brygga fler gånger.
Tack för tipsen om de andra, det är alltid roligt att prova nytt.