2006-05-01

Godisstimmet


Här är hela gänget!
Närbilden i förra inlägget visade en av dessa små gulliga bollar.
Inte nog med att de ser lite ut som godishallon som hänger i fönstret,
de luktar dessutom kola!
Jag funderar på att skaffa en sådan, frågan är om det botar godissuget eller underblåser det...

Dom jag har planterat i dag är släktingar, tre olika, men dom blir nog alla klättrande... tror jag!
De har ganska lika blad, så det gäller att hålla reda på namnskyltarna...


11 kommentarer:

Cornelia sa...

var köper man en sån`?

londongirl sa...

Jag har haft en liten Hoya för länge sen. Såg att det fanns många olika sorter på Trädgårdsmässan i Älvsjö och ett helt Hoyasällskap. Är du med där? I Dalarna finns en liten porslinsblomma kvar.....borde kanske rädda den nästa gång jag är och packar svärmors saker?

Humlan sa...

Tyvärr vet blomsteraffärerna oftast inte vad dom säljer (kallar det mesta Hoya mix eller Hoya carnosa), så jag köper genom Hoya sällskapet (de först på Trädgårdsmässan), privata annonser t ex Tradera (men man måste veta lite för att inte bli lurad) och då är det oftast sticklingar. Ibland kan man köpa rättmärkta, fullvuxna krukväxter på utställningar och liknande, Blomsterlandet brukar visst ha sådan runt om i landet...

Humlan sa...

Londongirl, som jag skrev ovan, så handlar jag på Trädgårdsmässan. Jag gick med i Hoyasällskapet förra året, men jag har inte speciellt många hoyor.
Ta du och packa ner hoyan i Dalarna, man vet ju inte vad det är för sort, även om den vanligaste är den Hoya carnosa som man brukar kalla porslinsblomma. (Kan du fotografera den, med närbild på bladen, så kanske den går att namnge, men det finns många, så det är inte säkert(förhoppningsvis!) förän den blommar)

Anonym sa...

Ljuvliga blommor på din blogg! Jag dränks i dom!

Jenny sa...

Läckert, men väldigt godissugs framkallande. :D

Humlan sa...

Jenny, därför undrar jag om det är så klokt att skaffa en...

Bloggblad sa...

Så fina bilder! Jag har en hoya (för det är väl porslinsblomma?) Har haft den i ca 20 år och än har den inte blommat... tog skott från svärmor, vars exemplar blommade varje år. Vad gör jag för fel? (Mer än att jag oftast glömmer den)

Humlan sa...

Bloggis, kan vara ljusförhållandet. Jag vet att många har flyttat runt gamla porslinsblommor för att få dom att blomma (har hört många samlare som har samma problem som du), du kan också försöka komma ihåg den lite mer, ge den lite näring någongång. Däremot så lär dom inte blomma om dom har för stor kruka (upptagna med att växa, först rötter sedan ovan jord). Själv har jag bara några stycken Hoyor, de flesta är små skott, och det är bara två som har blommat, så jag ska är ingen expert!

Ellis sa...

Så vacker!

Humlan sa...

Tack Ellis!