2012-06-01

Påskkatus till pingst


Lisbeth och jag pratade om skillnaden mellan påskkaktus och julkaktus. Jag försökte förklara i telefon, men var nog inte så bra på det, så här kommer några bilder på min påskkaktus som blommar just nu. Precis som det som jag kallar julkaktus är en korsning mellan november- och julkaktus, så är det som i dag kallas påskkaktus en korsning av det som förr var påsk- och pingstkaktus. Ett tag försökte man visst etablera namnet vårkaktus, men det fastnade inte. Jag har för mig att det var så att den gamla påskkaktusen var rikblommig och pingstkaktusen växte vackrare, så då korsade man dom två för att man få en rikblommig och vacker krukväxt.
Bli inte förvirrad över att vissa stammar ser konstiga ut på dessa bilder. Det hänger en annan bladkaktus över påskkaktusen och dess stammar hänger ner och trasslar in sig i påskkaktusen.

För att visa skillnaden på blommorna mellan påsk- och julkaktus så lägger jag in en bild på en julkaktus också. 


Jag hittade ingen bild på en vit, så det får duga med en röd denna gång. Skillnaden på blommans form är ju det jag vill visa.2 kommentarer:

Tankevågor sa...

Inte vet jag om jag blev så mycket klokare nu men jag är väl rent hopplös på de här blommorna.

Den vita är jättefin och visst den liknar den som du har på bilden....men jag tycker att de gröna bladen som min vita har är mer rundade...inte så avlånga som på din vita blomma här. Jag ska skicka en bild så får du se. Pingstkaktus är i alla fall ett bra namn på min eftersom den slog ut lagom till den helgen. :-)

Den får heta vad den vill jag är bra glad över att den blommar så otroligt fint! :-)

Kram Lisbeth

Humlan sa...

Visst kan bladen vara mer rundade. Det var blommorna du skulle titta på! :-) Skicka en bild så kanske jag kan ge dig besked. ...men visst har du rätt, det viktiga är ju inte att veta vad blomman heter!
Kram