2009-08-08

Min egensinniga hoya


En av mina älsta hoyor är lite egensinnig av sig. Det är inte den som är på bilden utan Hoya caudata var Sumatra, som jag skrev om i oktober och med dom fina blommorna som bara har ett fel, dom håller bara en dag!
Om ni tittar på den första länken så ser ni hur hoyan använde en annan växt som klätterställning (det är alltså den med stora blad som är hoyan) och jag var tvungen att ta ner dem och dela på dom i vintras. Sedan dess har hoyan stått på golvet i ett hörn i köket, blommat och trivts utmärkt, problemet har bara varit att mina kläder ofta fastnade när jag gick förbi.

I veckan när jag skulle få besök av den lurviga hunden Roxy så flyttade jag upp växten på en pedistal, jag misstänkte att den skulle haka i Roxys päls med en gång och sedan var bara frågan om hon skulle gå runt med blomman eller om blomman (som var uppbunden på väggen) skulle hålla fast henne...
Efter besöket har hoyan fått stå kvar på sin nya plats tills för en timme sedan när den plötsligt dök ned på golvet!
Nu har jag jord och blad på golvet (jag ska leta reda på skyffeln när jag skrivit klart) och jag måste komma på vad jag ska göra med den rangliga växten. Nu välte den för att det kom in en liten vindpust genom fönstret, jag satt två meter ifrån den och hade ingen skuld i olyckan! Den är helt enkelt för stor och ranglig.

Jag kan klippa ner vilden, plantera om den och sedan binda upp den ordentligt på en bra klätterställning. Men då gäller det att hitta ett bra klätterstöd. Nu har jag haft den på en båge, men det är inte så bra för när jag leder ett nytt skott nedåt så vissnar det i toppen! Jag har fullt med torkade grenändar på den stackarn (den grenar ut sig rätt ordentligt) men den skulle kunna bli jättefin om jag bara kom på vad jag ska binda upp den på. Hoyasällskapet hade en beskrivning i någon medlemstidning på hur man byggde stöd av någon typ av metallstängsel... men då måste jag åka och handla, frakta, kapa, böja, fästa, lacka (så att det inte rostar)...
Det är nog ett lite för stort projekt för mig. Jag börjar nog med att sopa upp jord och blad.

Men först är det väl bäst att gå och flytta på blomman på bilden, Hoya wee-bella, så att inte gardinen sveper ner den, det fläktar, som sagt, in genom fönstret...

7 kommentarer:

Lena sa...

Sånt trassel , ja inte uppbindning, har jag haft med mina orkidéer. De vill inte som jag vill. Nu har jag flyttat dem till ett annat rum och glömmer ofta dem och se då trivs de. Misstänker att hoyor behöver annan omvårdnad. Lycka till hur det nu än blir.

Londongirl sa...

Jag har i alla fall undersökt Roxy och hon kom inte hem med någon extrapäls i form av exotiska växter. ;-)

Humlan sa...

Lena; Hoyorna är väldigt olika, vissa ska man pyssla mycket med, andra är glada om dom får en skvätt vatten ibland. Jag har några orkidéer, misstänker att jag kanske pysslar om dom för mycket (en blommar ibland, de andra har aldrig blommat om).

L-girl; Jag kanske skulle ha gömt en överraskning... Hängt en planta i hennes fina halsband eller så! ;-)

LindaLotta sa...

Jag har ett problem, de blommar så överdådigt vackert, men fy fanken vad de luktar illa :(
Det är en skarp doft som gör mig yr... :(
Men vad gör man inte för skönheten :)

Humlan sa...

LindaLotta; Jag har mest svagdoftande eller doftlösa kvar, de som doftade mycket har Londongirl fått! :-D

Mian sa...

Å så grann den är!
Hoyor har jag aldrig testat, men varit sugen på många gånger.
Kan man ta sticklingar när som helst på året? Säljer du sticklingar?
undrar
en som nu blev riktigt sugen på att odla porslinsblommor!

Humlan sa...

Mian; Tack! Jag säljer inte sticklingar, men nu börjar mina hoyor (de jag har kvar) att bli så stora att jag kan tänka mig att ta lite sticklingar. Jag har gett bort en hel del av hoyorna för att dom hade för stark doft. Det skiljer mycket mellan sorterna.
Det går bra att ta dom hela året även om dom kan vara lite svårare att rota på vintern. Det stora problemet är att skicka sticklingar när det är kallt på vintern.