2006-03-19

Tidsfråga

Oj! Jag har äntligen kommit till alla papper som ska arkiveras...
det var visst länge sedan sist, hela förra årets räkningar och annat är osorterart!
*skäms lite...*
Men... hur länge ska man egentligen spara papper?
Hur länge ska jag spara bankpapper, räkningskvitton och sådant?
Jag vet att man påstår att banken kan ta fram det, men hur länge (och hur säker kan man vara på det)?
Hur länge ska jag kunna bevisa att jag har betalt en räkning?
Bokföringslagen är väl lite överdriven för privatpersoner... eller?

Ska jag gå efter mitt samvete, då är jag totalt samvetslös! *skratt*

10 kommentarer:

Batbut sa...

Humlan! Skäms på Dig! Räkningarna sorterar man in direkt när man betalat, för då slipper man högarna...*s* Och det är 5 år som privatperson

Humlan sa...

Tack Battis! Trodde nog att det var något åt det hållet.

Och, jodå, jag brukade sortera in direkt, men...

Anonym sa...

Vet du hur jag gör? Jag stoppar räkningar i varje flik som motsvarar varje månad. När jag kommit till flik 5, slänger jag förra årets räkningar men har kvar utskriften av förra årets räkningar. Det är bra underlag till att göra budget. battis har rätt om årtalet.

Humlan sa...

Jag sorterar upp mina papper efter företag eller områden. Jag tycker att det är lättare att hitta gamla papper då, istället för att bara sortera i händelseordning.
Nu när jag äntligen ska få in gamla papper, så funderar jag på om något ska göras om och vad som ska sorteras ut (därav frågan om arkiveringstid).

Cornelia sa...

5 år! Jag sparar räkningar i ett år sen slänger jag. Men pappa (fd kamrer)har räkningar sparade sedan 40 år. Han kan verkligen gå igång på gamla elräkningar.

Fem år- det gäller väl bara om man har gjort avdrag? eller??

Bloggblad sa...

? Papper? Hela mitt skrivbord flödar av papper. Bäst är det med firmapapperen för dem lägger jag i ett fack hos maken/manaschern och sen struntar jag i dem.
Mina privata får jag dock ta hand om ? vilket jag är dålig på. Fast jag betalar räkningar i tid, sen lägger jag papperet....nånstans...

Humlan sa...

Bloggblad, hade jag firma, så vore det nog inget problem, där brukar jag vara ordentlig... Men, privat... Jo, jag är bra på att betala i tid, sedan blir de liggande i en hög /plastmapp /tidskriftssamlare... men nu har jag kommit igång, vi får väl se om jag kommer i mål också!

Cornelia; Vi får fråga Battis!

londongirl sa...

Berätta gärna om du kommer på något bra sätt att organisera det hela på! Skulle behöva lite ordning här också på mitt liv.

Bisse sa...

Hej Humlan!
Jag har absolut inget att tillföra när det gäller förslag på gamla räkningar. Jag vill istället säga att jag njuter av dina fina foton i bloggen! Härliga!
/Bisse

Humlan sa...

Tack Bisse! Vad glad jag blir!