2006-02-13

Vilse i almanackan...


Detta är en Julkaktus, även kallad Novemberkaktus. På latin heter den Schlumbergera.
Det finns flera olika Schlumbergera, som har korsats för att få de sorter som finns i affärerna idag.
Det finns därför också flera olika tider för blomning och anlag för hur man sätter igång blomningen.
Ett anlag är att sätta blom när nattemperaturen blir lägre (märks om du har dem ute under sommaren och de inte tas in förän sept-okt), ett annat (vanligast) är att det styrs av dagsljuset. När nätterna blir längre, då sätter blomman knopp.
Däremot ska man inte torka ut plantorna för att de ska sätta knopp! Anpassa vattningen efter dagsljuset och temperaturen istället.
Moderplantan till denna blomma, brukar slå ut till första advent (kanske ska kalla den Adventskaktus?) men mina småskott står i ett litet miniväxthus i ett annat rum, i ett fönster där det brukar finnas belysning på kvällarna.
Eftersom jag var borta under julen, så har denna satt knopp. I två veckor, så var lamporna släkta och det var bara dagsljuset som påverkade den, det blev tillräckligt många mörka timmar för att sätta igång knoppanlagen.

Nu kan man ju också spekulera i om kaktusen tycker att den ska bli påskkaktus eftersom den har gula blommor, men bara lyckades hålla sig till februari...
Jag kanske skulle kalla den Februarikaktus istället.

13 kommentarer:

Batbut sa...

Men jag har ju glömt! Grattis till kameran! Kanonbilder.

Humlan sa...

Tackar och niger! *s*
Jag försöker fortfarande att lära mig den (de manuella inställningarna).

Anonym sa...

Fina bilder du har tagit! Intressant läsning om blommor.. Sen har jag glömt allihopa!

Humlan sa...

Tack, roligt att du gillar bilderna!
Jag ser så mycket felaktiga uppgifter om dessa kaktusar, så jag kunde inte låta bli att skriva lite extra om blomningen!

Anonym sa...

Kommer in och ger lite blommor till dig...på alla hjärtans dag..

Humlan sa...

Tack snälla!
Och detsamma till dig!

Fisso sa...

Året om kaktus!!

Bloggblad sa...

Oj, är det så avancerat? Min rosa (har aldrig sett gul förut) glömmer jag lite då och då, och det räcker tydligen för den blommar både till november och jul. Och ibland till påsk - beroende på när jag glömmer...

Humlan sa...

Frågan är, Bloggblad, vad glömmer du? Inte att vattna... utan kanske att det är mörkt där den står (inga tända lampor nära, bakom en gardin?) eller är det svalt?

Fisso; månadens kaktus, kanske?

rumbaqueen sa...

Jag har försökt med novemberkaktusar en massa gånger men dom överlever inte hos mig, jag har skött dom enligt alla regler. Nu har jag gått över till orkidéer och pelargonier istället och dom trivs som fisken i vattnet. Jättefina bilder förresten.

Humlan sa...

Ibland verkar det som om vissa sorters blommor passar för vissa människor, utan samband med hur svårskötta dom är... dom bara passar/passar inte, ihop...
Roligt att du gillar bilderna!

Batbut sa...

Men nu vill jag se Humlan in action igen! Ho ho, någon hemma?

Humlan sa...

Godmorgon Battis! Jag är hemma och vaken... ska försöka få igång tangenterna också...