2010-03-23

Flera försök

I dag är det omväxling här utanför.
Det snöade när jag klev upp, sedan snöblandat innan det gick över till regn.
Den senaste timmen har dimman rullat in men nu ljusnar det och jag tror minsann att solen tänker titta fram.
...kanske

Själv testar jag att sätta mitt gamla analoga objektiv på min digitalkamera. Plötsligt gäller det att ställa skärpan själv och det var inte det lättaste. Hur ser jag vad som är skarpt? Ska jag ha vanliga glasögon eller läsglasögon? Har jag någon ljuskälla (ficklampa?) som jag kan lysa med för att se bättre? Hur ställer jag upp det för att få bäst ljus? Praktiska problem att lösa.
Och jag inser återigen att jag måste lära mig kameran ordentligt och verkligen ta mig tid att testa olika inställningar. Har man en bra kamera så borde man ju lära sig att utnyttja den!
Men det är ju det där med tid, att släppa allt annat och bara ägna sig åt en sak under en lång tid...

Bilden är en närbild på två tulpaner, tyvärr inte helt skarp... trots att solen (tagen i går) hjälpte mig att se bättre, får nog byta glasögon och se om det blir lättare.
Jag får helt enkelt göra flera försök!

5 kommentarer:

Annika sa...

JAG tycker bilden är super,superfin!!! DÄR har du verkligen lyckats! TYCKER JAG!!
Vet du, jag blir mer o mer sugen på att skaffa en systemkamera...
Känner det mer och mer...
Kram!!

Humlan sa...

Tack Annika! Jag gillar också bilden trots att den kunde vara skarpare. Jag förstår att du blir sugen på en systemkamera, jag har ju både och, men systemkameran kan så mycket mer (och ännu mer om jag någon gång lär mig den ordentligt!) och ger mig större möjligheter. Det gäller bara att ha rätt objektiv och det är ju inte helt billigt.
Kram!

Annika sa...

Hur många har du? Jag är grymt sugen på att skaffa både macro och tele. Sen måste man ju ha ett allround också...
Blir nyfiken.
Kram!!

Klimakteriehäxan sa...

Det blev ju en jättefin bild, man har absolut rätt att själv bestämma var skärpan ska ligga, och det har du ju gjort!
Själv känner jag mig så enormt bortskämd med min lilla digitala kamera att jag betvivlar att en rejäl systemvariant nånsin blir aktuell igen. Trots möjligheterna den ger.

Humlan sa...

Annika; Till den digitala systemkameran (Olympus) har jag två standardzoomar som jag fick med i paketet när jag köpte kameran. Men närgränsen är dålig så därför är det så bra att jag med hjälp av en ring kan använda mina gamla objektiv till Olympus analoga OM-serie och där har jag en macro och även några teleobjektiv. Det är ingen autofokus, men det är ju inte alltid det stämmer ändå när man kör macro. Får jag råd någongång så köper jag mig nog ett digitalt macroobjektiv också, men det kan dröja.
Kram!

K-häxan; Tack! Jo,jag har bestämt själv men ibland krävs det många försök för att få någon som blir OK.
Jag har en "liten" digitalkamera som är bra och kan mycket (kan välja bländare/tid t ex) men efter ett tag så ville jag ha systemkameran ändå. Men det beror ju lite på vad och hur man fotar, jag tar oftast inte med mig systemkameran när jag går ut (och inte går ut för att fota utan bara på promenad eller så), då får den lilla följa med, så båda används.