2008-08-03

Bland plåtburkar och cigarraskar

Nu när vädret inte lockar ut en, så tar jag itu med några lådor som står i vägen här hemma.
Lådorna är fulla med allt som har med handarbete och sömnad att göra, spetsar, garn, nålar och knappar, knappar och knappar... Min farmors stora knappsamling ligger i plåtburkar som det står Svea choklad, Slotts The och Kung Gustafs hyllningscigarrett på, och i träaskar för Havanna nr 2 (pris 8 öre styck). Jag tror inte att farmor och farfar någonsin rökte, men de hade väl bjudcigarrer och -cigaretter.
Jag hittar brodyrgarn i silke, bomull, lin och ull. Jag hittar vitt garn som har gulnat fläckvis, ska jag försöka tvätta det? Dessutom finns det en stor samling av spetsar, virkade, knypplade och broderade. Det finns fina spetsdukar som jag inte vet vad de är gjorda i för teknik. (Jag får ta med dom på något stickcafé och se om någon vet vad det är.)
Än så länge sitter jag bara och tittar, försöker läsa gamla handskrivna beskrivningar och slänger gamla torra gummiband och annat som bara är skräp, men sedan måste jag bestämma vad som ska sparas, det blir inte lätt att sålla...

En perfekt sysselsättning en mulen söndag när åskan mullrar långt bort.


6 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Men visst är det så gott som omöjligt att slänga sånt som någon har ägnat timmar, kanske dagar, åt att knåpa ihop - även om man vet att man inte kommer att använda sakerna! Virkade spetsar och påslakan funkar ju liksom inte!

Humlan sa...

K-häxan; Det gäller att hitta alternativa användningsområden. Slänga kan jag inte!

londongirl sa...

Vad duktig du är som sorterar! Såna där lådor med spetsar har jag också och jag håller med K-häxan. Hur ska man kunna slänga bort all denna kvinnokraft som någon lagt ner på att knyppla och brodera?

Men vad sjutton ska man göra av det?

Jag bäddade faktiskt gästhuset med gamla ärvda hemvävda linnelakan ute på ön i år. Känns ändå bra att de kommer till användning.

Humlan sa...

L-girl; Eftersom jag ville se vad som fanns i lådorna, så blev det iaf en grovsortering. Jag vet en som vill ha spetsarna om jag inte ska behålla dom, då kommer dom ändå till användning.

Så bra att ni kan använda dom i gästhuset och så trevligt att komma som gäst och få så fin bäddning!

Bloggblad sa...

Eftersom jag syr så lite nuförtiden blir det alltmer sällan jag tittar i de där lådorna... gjorde en storröjning förra året, och det var första gången sen Hedenhös.

Vonkis sa...

Kan man kanske göra ett lapptäcke/överkast av virkade saker och spetsar, och så sy på ett mörkt tyg bakom. Eller det blir kanske bara väldigt pluttrigt.