2006-01-23

Te

Idag har jag läst lite om konsten att göra te.
Nog för att jag tidigare har förstått att vattentemperaturen är viktig, men såhär noga är jag inte.
Det är från en artikel om Taiwanesiskt te och den tekultur som börjar komma hit. Jag har provat några av de finare/dyrare teerna som man kan hitta i specialaffärerna och visst känner jag skillnad och visst är te så mycket mer än svarta teer, med eller utan smak.
Men jag har också lärt mig att tillagningen är viktig, att jag kan förstöra ett fint te genom att tillaga det fel. Och jag antar att det är precis som med vin, man måste träna upp smaklökarna och lära sig, för att uppskatta smaken och kvalitén.
Undrar om man kan gå på tekurs, precis som man kan gå på vinkurs...

10 kommentarer:

Stickbloggen sa...

Det finns det säkert. Själv är jag lite lagom noga...

värmer min tekanna med varmt vatten och värmer sedan upp tevattnet till precis innan det börjar koka och sen får tet dra lite olika länge hur jag vill ha det...

en del te är goda svaga, andra starka, om du vill ha i en skvätt citron eller mjölk och socker är helt enkelt en smaksak men det anses lite finare att dricka svagt te utan något i och i en tekopp, än att dricka te med mjölk i mugg...

som med alla andra etiketter, det är ett rent h-e att försöka göra 'rätt' så gör du som du trivs bäst med *ler*

Humlan sa...

Monica; Jag gör ungefär som du, men man kan ju alltid lära sig mer... Dricker dessutom ganska svagt te, utan "tillsatser". Det är inte så mycket att dricka rätt, mer att upptäcka fler sorter och godare sätt att tillaga dem!
(Fin bild! Det är väl den som du stickar på just nu?)

Mamselamsen sa...

Ska jag absolut dricka te, så blir det Earl Grey.... i PÅSE! :-)

Humlan sa...

Jag fick nog överdos av Earl Grey under tonåren... är glad om jag slipper den numera!

Anonym sa...

Oj så långt har jag inte kommit där ännu...Tar vattenkokaren och drar tepåsen för fort..! Nu blev jag sugen på te.. Ska dricka till Commandier in Chief med Geena...

Humlan sa...

Det roliga med te är att man kan hitta nya sorter och smaker hela tiden.
Men jag dricker fortfarande påste ibland, framförallt tar jag te ibland, istället för dåligt kaffe på vissa fik...

Batbut sa...

te? Que? What is that? Vad gör man med det?

Humlan sa...

Tänk att även du har saker kvar att upptäcka!

Laga till te sa...

Det finns otroligt mycket att lära om te, men inte alla kommer så långt i sina eftersökninger. Kolla denna sida, här kan du läsa om hur man lagar till te, och visst är det viktigt med temperaturen teer emellan!
http://www.houseoftea.se/beredning_av_te.php

Jag bara älskar te! Med Vänlig Hälsning /E

Humlan sa...

E; Jag har varit inne och läst på den sidan för ett tag sedan. Sedan jag skrev detta inlägg (för drygt ett år sedan) har jag hunnit lära mig ännu mer, men visst finns det massor att lära och det är roligt att läsa om teer och hur man faktiskt ska göra för att de olika sorterna ska komma till sin rätt.